Nyheter/Event

Åkerströms Björbo lanserar en helt ny Era av radiostyrning

Hållare - Åkerströms Björbo lanserar en helt ny Era av radiostyrning - ctl00_cph1_image

Åkerströms Björbo AB tar ett rejält kliv framåt och påbörjar nu lanseringen av en helt ny Era radiostyrningsprodukter. Först ut i lanseringen är en mottagare och en midjeburen sändare för industriellt bruk, vanligtvis kranar och traverser. Den nya serien produkter tillhör familjen Remotus, radiostyrning för säkerhetskritiska industriella och mobila applikationer och kännetecknas med robusthet, flexibilitet, tillförlitlighet, gedigen svensk design och god ergonomi.

Nu lanseras de två första nya medlemmarna i den nya serien; en sändare och en mottagare där sändare och system kommer att som tillägg till de redan inarbetade namnen Remotus Jupiter (för standardprodukter) och Remotus Mercury (för skräddarsydda produkter) få namnet Era. Sändaren som nu lanseras med modellnamnet Era 100, är en midjeburen sändare som kan kontrollera upp till sex rörelser. Mottagaren med modellnamnet Rx160 är en väggmonterad mottagare med totalt 16 utgångar (4 växlande och 12 slutande reläer, varav 6 säkerhetsreläer). Era 100 och Rx160 är de första medlemmarna i en helt ny serie robusta radiostyrningsprodukter som kommer att lanseras under året.

Standard eller skräddarsydd
Sändaren finns i standardutförande eller som skräddarsydd enligt kundens önskemål, där såväl funktioner som design och layout anpassas. Den är utrustad med dubbla processorer och kan förses med en mängd olika manöverdon. Sändaren har en stor grafisk display med ett tydligt och enkelt användargränssnitt. Displayen har ett utbytbart självläkande glas och är läsbar även i starkt solljus. Sändaren har en väl genomtänkt svensk design och stor vikt har lagts på en ergonomiskt riktig utformning. Den är mycket robust med ett rejält gummerat handtag för bättre grepp. Metallfötter på undersidan står emot stötar och slitage.

Tvåvägskommunikation (duplex) och säkerhetsklassade rörelser
Sändaren och mottagaren har tvåvägskommunikation (duplex) som standard och kan användas på flera olika frekvensband; 433-434 MHz, 863-870 MHz, 902-928 MHz och även 2,4 GHz vilket öppnar upp för användning över hela världen. Mottagaren har dubbla säkerhetsutgångar och en mycket hög säkerhet på överförda radiomeddelanden. Den har dubbla mikroprocessorer som ligger och övervakar varandra där varje meddelande kontrolleras innan funktionen aktiveras och diagnostiska tester utförs under drift. Snabbstoppsfunktionen är godkänd enligt EN ISO 13849-1, Cat 3, Pl d och det finns även möjlighet att säkerhetsklassa rörelserna/funktionerna enligt samma norm.

Konstruerade för tuffa miljöer
De nya produkterna är konstruerade för mycket tuffa och utsatta miljöer där hårda påfrestningar som stora temperaturskillnader, damm, vibrationer, olja och fukt är vanligt förekommande. Produkterna innehar kapslingklassning IP65-IP67 vilket innebär att de står emot damm och vatten mycket väl.

Ännu en bit kvar till att kunna radiostyra solens upp- och nedgång
– Vi arbetar just nu intensivt med framtagningen av dessa produkter, säger Andreas Hedström, försäljningschef på Åkerströms Björbo.
– Den nya radiostyrningsfamiljen kommer att öppna upp nya dörrar för oss. Vi kommer dock kanske inte att kunna styra solens upp och nedgång än på ett tag, refererande till vår nya annonskampanj, säger Andreas med glimten i ögat, – men vi kommer att med detta nya och än mer kompetenta sortiment kunna förstärka vår position ytterligare både på hemmamarknaden och i marknader i och utanför Norden. Självklart med hjälp av våra duktiga distributörer runt om i världen.

Lanseras på Hannovermässan och Bauma i Tyskland i april
– Vi kommer nu att lansera produkterna på Hannovermässan i Hannover den 8-12 april och kort därefter även på Bauma i München den 15-21 april, där vi deltar med egna montrar, avslutar Andreas. Mottagaren kommer att kunna levereras redan nu i vår och sändaren kommer att kunna levereras under hösten 2013.


Kontakta gärna Andreas Hedström, försäljningschef för en kommentar. Du når Andreas på tfn 0241-250 19 eller andreas.hedstrom@akerstroms.se