Kontakt

Om Åkerströms


Åkerströms är ett internationellt företag grundat 1918 som utvecklar, producerar, marknadsför och servar produkter och tjänster för kommunikation och radiostyrning av industriella och mobila applikationer.

Tillsammans med våra kunder driver vi utvecklingen för att skapa trygga och tillförlitliga arbetsförhållanden i industriell miljö, genom att förse världen med säkra, robusta och hållbara produkter och lösningar för kommunikation och radiostyrning.

#Ctrl_future. Start today.
 


Åkerströms historia 1918 - 2018


1918
– företaget grundades av Anders Åkerström.

21-åriga Anders Åkerström drev ett litet källarföretag vid sidan av sitt ordinarie arbete som kraftstationsföreståndare vid Fänforsens kvarn och kraftstation i Björbo. Bland annat konstruerade han de första elektriska kakelugnsinsatserna.

1925 –  startade Anders Åkerström försäljning av radioapparater.
1941, samtidigt som firman registrerades, öppnades en el- och radioaffär i en äldre affärsfastighet i Björbo. Dottern Gulli och sönerna Åke och Knut började arbeta i företaget.

1953 – flyttade företaget till större lokaler, samtidigt som rörelsen utvidgades. Åke började konstruera enklare elektriska styrsystem
för skogsbruket.

Skogsbruket har alltid varit viktigt i Björbo-bygden och under vintern började man på 1950-talet vinscha de kvistade stockarna fram till timmervägarna. Man hade en motordriven vinsch vid vägen och skogsarbetaren drog ut en wire och fäste den på stockarna. Sen var det bara att pulsa tillbaka till vinschen och spela hem.

Det hände dock ganska ofta att stockarna lossnade eller fastnade. Då var det bara att pulsa tillbaka till stockarna och börja om från början. Det kunde bli många vandringar fram och tillbaka i den djupa dala-snön.

Då föddes den första radiostyrda vinschen. Med en rejäl plåtlåda på ryggen för sändare och batteri kunde skogsarbetaren från stocken med ett vred starta och stoppa vinschen. Det var så Åkerströms trådlösa utveckling började år 1958.

1958 – Första radiostyrningen för kranar

1958 – Prioriterad leverantör till tung svensk industri
(SSAB, Outokumpu, Ovako, m fl.)

1969 – Första radiostyrda dörröppningssystemet

1979 – Första systemet för trådlös dataöverföring

1982 - Ett generationsskifte ägde rum i företaget då Jan Åkerström övertog VD-stolen efter fadern Åke Åkerström

1995 – Första radiostyrningen för lok

2001 – Åkerströms köps av industriella riskkapitalbolaget
BrainHeart Capital

2004 – Åkerströms Björbo AB bildar nytt bolag; Åkerströms Trux AB

2008 – Ägarbyte – bolaget förvärvas av Verdane Capital

2016 – Åkerströms Björbo blir förvärvade av Allgon AB

2018 – Åkerströms fyller 100 år!


Se filmen "Om Åkerströms 1918-2018" Klicka här